Verhalen insteek 4 Alles begint bloot 

Bijbelse scheppingsverhalen (#02a t/m #02c)
Kwade Koning Duryodhana (#06)

 

Insteek 4 Alles begint bloot 

Baby’s worden natuurlijk bloot geboren. Maar ook in de Bijbelse scheppingsverhalen (#02a t/m #02c) is het ‘blootzijn’ van de eerste mensen een belangrijk onderwerp. Dat kun symbolisch opvatten: net als baby’s nog helemaal onschuldig en ‘zich van geen kwaad bewust’, zijn de eerste mensen zich van geen kwaad bewust en zonder schaamte.

Allereerst is er Adam, maar het is niet goed dat hij alleen is. Echt mens zijn kun je pas als je iemand tegenover je hebt. Maar dan groeit ook het bewustzijn van verschil. De twee mensen man en vrouw lopen in hun blootje zonder zich te schamen. Het is goed.

Pas na het eten van de boom van goed en kwaad worden ze zich hun naaktheid bewust en gaan zich verbergen voor God en voor elkaar. In sommige geloofsrichtingen wordt dit verhaal gelezen als het letterlijke begin van mens en wereld. Het verhaal heeft echter aspecten die herkenbaar zijn voor iedereen; ook als je niet gelooft dat het letterlijk zo is gegaan. Elk kind verliest vroeg of laat zijn onschuld, wil niet meer in zijn blootje op het strand en schaamt zich.
Mocht je het begrip schaamte verder willen verkennen dan kun je ook het hindoeïstische verhaal Kwade Koning Duryodhana (#06) gebruiken. In het document zelf vind je vervolgvragen bij het verhaal.

 

Vragen bij  Alles begint bloot 

  • Wat is schaamte?
  • Waar kun je je allemaal voor schamen?
  • Heeft schaamte te maken met iets dat je deed of niet deed?
  • Bij het scheppingsverhaal: Het was niet slecht wat Eva deed. Ze wilde weten, leren kennen. Maar hoe meer je weet, hoe ingewikkelder het leven wordt. Ken je daar nog meer voorbeelden van?