Verhalen bij Het gras bij de buren is altijd groener

Van de visser en zijn vrouw (Piggelmee/Timpe Te) (#10)
De droom van de schat (#03)
De steenhouwer (#08)

 

 

Het gras bij de buren is altijd groener

Mensen vinden het vaak moeilijk om tevreden te zijn met wat ze hebben. Zodra een wens in vervulling is gegaan, komt de volgende wens alweer op. Dat thema is al zo oud als de mensheid. In alle culturen en religies vind je hier verhalen over.
In het verhaal Van de visser en zijn vrouw (Piggelmee/Timpe Te) (#10) komt dit motief bijvoorbeeld naar voren. Soms kun je zo verlangen naar iets dat een ander heeft, of dat onbereikbaar ver weg lijkt, dat je helemaal geen oog hebt voor wat je al hebt. Daarover gaat bijvoorbeeld het joodse volksverhaal De droom van de schat (#03). Ook het boeddhistische verhaal van De steenhouwer (#08) laat zien hoe je verlangen om iets of iemand anders te zijn je voor de gek kan houden. In het Gouden Boekje De koe ging over de berg (in veel onderbouwgroepen te vinden) gaat het letterlijk over het thema dat het gras in het volgende weiland lekkerder lijkt dan in je eigen weiland. Al deze verhalen bieden ook mooie aanknopingspunten om met leerlingen in gesprek te gaan over thema’s als jaloezie en een ander iets gunnen dat je misschien zelf ook graag zou willen.

Vragen bij Het gras bij de buren is altijd groener

  • Wat betekent de uitdrukking: ‘Het gras bij de buren is altijd groener’?
  • Heb jij wel eens het gevoel dat het bij een ander thuis altijd leuker, makkelijker of gezelliger is dan bij jou? Is dat ook echt zo?
  • Zou je willen ruilen met een ander? Waarom wel of niet?
  • Heb jij wel eens dat je ineens iets wenst omdat een ander het heeft? Hoe zou dat komen?
  • Hoe voel je je als een ander iets wél heeft (of kan, of meemaakt) en jij niet? Kun je dan toch blij zijn voor die ander?

 

Downloads bij het thema Wens