Verhalen bij IK groei (op)

De Daltons 

IK groei (op)

De vraag naar wie je bent kun je je leven lang stellen. Er zullen steeds dingen hetzelfde zijn in je antwoord, en steeds dingen anders zijn. Met andere woorden: bij je identiteit horen dingen die blijvend zijn, en identiteit is steeds in beweging. Je ontwikkelt je identiteit natuurlijk onder ook hele grote invloed van je omgeving.

Hoe jij zelf bent staat nooit los van de anderen met wie je opgroeit. Je ouders, verzorgers, eventuele en broertjes en zusjes, en later de kinderen in je klas, ‘kleuren’ ook wie jij bent en hoe jij wordt. In het filmpje van De Daltons  zien we hoe je eigen groei als kind zich afspeelt tegen de achtergrond van wat er om je heen gebeurt. Zie voor de uitgebreide gespreksvragen bij dit filmpje de bijlage in de pdf Toelichting bij het thema IK.

Vragen bij IK groei (op)

  • Wat verandert er aan mij als je groter wordt, en wat blijft er hetzelfde?
  • Wat hoop ik dat er verandert? Wat hoop ik dat hetzelfde blijft?
  • Wat kan ik weten over hoe ik ga groeien, wat nog niet?
  • Wat is groeien eigenlijk?
  • Waarin kun ik vrij kiezen wie ik bent, en wat wordt bepaald (door bijvoorbeeld je plek in het gezin, verwachtingen, cultuur)?
  • Hoe blijf ik “Ik” als ik ‘groei’?