Verhalen bij IK in het grotere geheel

Het verloren schaap (#04)
Ik ben (#03)
Sterren (#10)

IK in het grotere geheel

De vraag waar je bij hoort gaat niet alleen over de letterlijke vraag in welke klas of in welk voetbalteam zit jij, of uit welk gezin kom jij. Het gaat ook over de diep menselijke vraag die ieder mens zichzelf ooit wel eens zal stellen: Mag ik erbij horen? Tel ik echt mee?

In het verhaal Het verloren schaap (#04) kunnen kinderen ontdekken hoe christenen troost vinden in het beeld van God als een herder die voor alle schapen zorgt, ook voor die éne die kwijt is geraakt. Joden en Christenen noemen God ook wel ‘Ik ben’ of ‘Ik zal er zijn’. Daarover gaat het gedicht Ik ben (#03). Ook bij deze invalshoek kun je het gedicht Sterren (#10) inzetten. Het gedicht nodigt uit om te mijmeren over jouw plek in het grote universum.

Vragen bij IK in het grotere geheel

  • Heb jij wel eens het gevoel gehad dat je maar een heel klein stipje in de wereld of in het heelal bent? Zoals een korreltje zand op een groot strand of in de woestijn.
   Wanneer had je dat gevoel? Hoe voelde dat?
  • Wat denk en voel jij als je een sterrenhemel ziet op een heldere avond?
  • Wanneer voel jij je heel belangrijk? Wat zegt dat over de situatie en wat over jou?
  • Kun je in je eentje de wereld veranderen of verbeteren? Waarom wel of niet?