Verhalen rondom Moed

Startverhaal:
Woeste Willem (#01)

Jodendom:
Ester (#02)
David en Goliath (#03)

Christendom:
Zacheus (#04)
De verloren zoon (#05)

Islam:
Dawoed en Djaloet (#06)

Hindoeïsme:
Krishna en de hemelkoning (#07)

Boeddhisme:
De prins die wilde geen prins meer wilde zijn (#08)

Humanisme en Algemeen:
Het dagboek van Malala (#09)
Moedig (#10)
Meester Jaap onder tafel (#11)
De egel hoort spoken (#12)
Sterke vrouw: Rosa Parks (#13)
Vogelvrij (#14)
De koning die niets fout deed (#15)
Socrates (#16)
Kinderen van AZS de Wissel (#17)

Vindplekken verhalen Moed

In je eentje tegen een grote kracht

Bijvoorbeeld in het islamitische verhaal Dawoed en Djaloet #06. In de (kinder)bijbel vind je dit verhaal als David en Goliath#03. De kleine Dawoed laat zich niet uit het veld slaan. Het is mooi om dit verhaal vanuit zowel een kinderbijbel als vanuit de islam te vertellen. Kinderen krijgen zo ook gevoel voor de verwantschap tussen jodendom, christendom en islam. In de drie tradities is de moed van kwetsbaarheid een deugd.
In Joris en de draak #Extra inspiratie neemt Joris het in zijn eentje op tegen een monsterlijke draak die het hele dorp bedreigt. Ook het verhaal van Malala #09 toont moed tegen de klippen op. Ze overleefde een aanslag op haar leven. Desondanks blijft ze opkomen voor onderwijs aan meisjes in Afghanistan.
In het verhaal De prins die geen prins wilde zijn #08 heeft Siddharta de moed om tegen zijn vader, en dus tegen de traditie in zijn eigen weg te gaan.  Hij groeit in wijsheid en wordt de inspirator van het Boeddhisme.
In het verhaal van Ester #02 komen verschillende aspecten van moed samen. Allereerst is daar koningin Wasti die het vertikt om voor de koning en zijn gasten te dansen. Ester die door haar oom wordt overgehaald om iets te doen dat ze niet durft. Het verhaal stelt kinderen in de bovenbouw de vraag: Wat zou je zelf kunnen doen, wanneer je merkt dat mensen of groepen worden bedreigd, of achtergesteld?
Het verhaal Krishna en de hemelkoning #07 is vanwege de vele personages alleen geschikt in de hoogste groepen. Qua thematiek is het verwant aan Joris en de draak. Krishna houdt een offer aan de hemelkoning tegen, hoewel hij weet dat Indra, de hemelkoning dan het hele dorp bedreigt


Vragen bij 
In je eentje tegen een grote kracht

  • Waarom hebben mensen moed nodig?
  • Waarom hebben we mensen met moed nodig?
  • Wat zouden we missen als er geen moedige mensen waren?
  • Verwacht je van iemand die iets moedigs gedaan heeft meer dan van iemand die dat niet deed? Waarom doe je dat?
  • Kan een held ook teleurstellen? Is hij dan nog een held? Ken je voorbeelden?
  • Hoe kun je weerstand bieden tegen iemand die je probeert over te halen tot iets wat je niet wilt of niet durft? (naar aanleiding van Wasti in het verhaal van Esther)

 

Downloads bij het thema Moed