Verhalen insteek 5 Je bloot geven en kwetsbaarheid 

Hoe diep (#11)
Achilles (#10)

 

Insteek 5 Je bloot geven en kwetsbaarheid 

De uitdrukking “jezelf bloot geven” betekent je ware aard laten zien, zonder opsmuk. Het gaat over kwetsbaarheid als alle vernislaagjes van je zijn afgepeld. Het vraagt moed om jezelf zo te laten zien. Vaak is er waardering omdat anderen dan ook je meest authentieke zelf te zien krijgen. Soms verlangen mensen er naar dat er tenminste een persoon is, die jou in alle kwetsbaarheid kent. Het is de basis voor oprechte liefde. Zie ook het gedicht van Ted van Lieshout Hoe diep (#11). Geliefden accepteren elkaar zoals ze zijn en hoeven zich niet beter voor te doen dan ze zijn. Ze geven zich letterlijk bloot aan elkaar. Zie ook insteek 2 hierboven.

In je hemd staan is een nette uitdrukking voor de kwetsbaarheid die je ervaart wanneer je faalt. Ook dan zijn de vernislaagjes afgepeld en je voelt je voor schut staan. De waarheid is naakt en meestal voel je je daar zeer ongemakkelijk bij.
Maar het kan ook letterlijk over kleding gaan. Kinderen kunnen zich kwetsbaar voelen als ze worden uitgelachen om hun kleding, of wanneer eraan getrokken wordt. Helaas gebeurt dit ook in het groot. Als mensen gearresteerd worden, wordt hen soms letterlijk de kleren van het lijf gerukt. Het is een manier van krenken of vernederen om iemands kleding af te nemen. Het verhaal van Achilles (#10) gaat over je zwakke plek, je Achilleshiel. Achilles werd vastgehouden aan zijn hiel toen hij in de bron van onsterfelijkheid werd gedoopt. Alle pijlen ketsen af, totdat er een pijl door zijn hiel geschoten wordt en de ‘onsterfelijke Achilles’ sterft.

 

Vragen bij  Je bloot geven en kwetsbaarheid 

  • Wat is schaamte?
  • Waar kun je je allemaal voor schamen?
  • Heeft schaamte te maken met iets dat je deed of niet deed?
  • Bij het scheppingsverhaal: Het was niet slecht wat Eva deed. Ze wilde weten, leren kennen. Maar hoe meer je weet, hoe ingewikkelder het leven wordt. Ken je daar nog meer voorbeelden van?