Verhalen rondom Moed

Startverhaal:
Woeste Willem (#01)

Jodendom:
Ester (#02)
David en Goliath (#03)

Christendom:
Zacheus (#04)
De verloren zoon (#05)

Islam:
Dawoed en Djaloet (#06)

Hindoeïsme:
Krishna en de hemelkoning (#07)

Boeddhisme:
De prins die wilde geen prins meer wilde zijn (#08)

Humanisme en Algemeen:
Het dagboek van Malala (#09)
Moedig (#10)
Meester Jaap onder tafel (#11)
De egel hoort spoken (#12)
Sterke vrouw: Rosa Parks (#13)
Vogelvrij (#14)
De koning die niets fout deed (#15)
Socrates (#16)
Kinderen van AZS de Wissel (#17)

Vindplekken verhalen Moed

Moed gaat niet alleen over spierballen en helden

Dat kan zijn door ergens tegen in te durven gaan, bijvoorbeeld door eerlijk je mening te geven, ook als die afwijkt van de rest. Of de moed om het voor iemand op te nemen. Soms is het juist moedig om rustig te blijven als iedereen druk doet of in paniek is. Zulke aspecten zijn te ontdekken in het gedicht Moedig #10.
Rosa Parks #13 toonde moed door iets te weigeren, en ze nam verantwoordelijkheid voor de gevolgen.
Bij dit thema hebben we een paar kinderen van Asielzoekersschool De Wissel #17 aan het woord willen laten. Ze stappen in een achtbaan en klimmen over een evenwichtsbalk. Het zijn gewone kinderen net als ieder ander, maar leven in ongewone omstandigheden. Waar voor veel kinderen het gewoon is om in een vliegtuig te stappen, was het voor Atif een hele belevenis. In de bergen lopen is voor veel kinderen best spannend. Maar wat als de weg juist van je vertrouwde huis weg kronkelt, naar een onbekende verte?

Vragen bij
Moed gaat niet alleen over spierballen en helden

  • Wanneer voel jij je moedig? Wanneer voel jij je niet moedig?
  • Is moedig zijn belangrijk voor jou? Wanneer vooral? Waarom?
  • Wat betekent moed (voor jou)? (Denk aan dapper zijn, sterk zijn, je mening durven geven, het opnemen voor iemand, iets moeilijks doen, iets doen wat je niet durft)
  • Waar heb jij zelf moed voor nodig? (Wat moet jij overwinnen, aangaan, doen wat je niet durft?)
  • Wie of wat kan jou helpen als je moed nodig hebt? Denk aan voorbeeldverhalen, maar ook mensen die je steunen en je vertrouwen geven.
  • Myriam en Sabika zijn gewone kinderen net als alle andere. Wie durft ook wel/niet in de achtbaan? Is het moedig of stoer? Wat is het verschil?
  • Een tekening gaat over in een vliegtuig naar een ander land gaan. Is dat moedig? Zal het voor een vakantie anders voelen dan wanneer je moet verhuizen? Wat is het verschil?
  • Tenzin heeft een kronkelig bergpad getekend. Wie heeft er wel eens over zo’n paadje gelopen? Stel je voor dat jij over zo’n paadje loopt. Je ziet een vertrouwd huis en gaat er naar toe? Hoe voelt dat? Maar nu moet je van dat huis weg. Je weet niet waarheen? Voelt het anders? Hoe? Hoe moedig was Tenzin volgens jou? Vind je het ook moedig van Tenzin dat hij dit voor ons heeft getekend?

 

Downloads bij het thema Moed