Verhalen bij Thema AU

Jodendom:
Job (#02)
Jozef (#03a en b)

Christendom:
Peters spijt (#04)
Paasverhaal (#05)

Islam:
Joesoef in de put (#06)
Ajoeb de geduldige (#07)

Hindoeïsme:

Boeddhisme:
Mosterdzaadje (#08)
Wat boeddhisten geloven (#09)

Humanisme en Algemeen:
Prinses op de erwt (startverhaal) (#01a)
Pijn in je angel (alternatief startverhaal) (01b)
Herdenken (#10)
De Mythe van Sisyfus (#11)
De Myrthe van Tantalus (#12)

Vindplekken verhalen AU

Met “au” besteden we in de lessen Leren Leven aandacht aan pijn. Pijn houden we graag ver weg bij kinderen. Pijn is akelig maar ook zinvol, zonder pijn zouden we roekeloos en ongevoelig zijn. Pijn is een signaal, het zet aan tot voorzichtigheid en door pijn kunnen we ons inleven in de pijn van anderen.

Insteek 1: wat is pijn?
Pijn is een akelig gevoel. Het is naar, vervelend en het kan je dag of je leven behoorlijk in de war sturen. Elk mens gaat pijn het liefst uit de weg. Maar we weten allemaal dat pijn onvermijdelijk is. Iedereen kent pijn of het nu fysiek, mentaal, in de vorm van een handicap of verdriet is.
Lees verder

Insteek 2: fysieke en mentale pijn
Als je op je knie valt roep je Au!, maar ook kinderen weten dat er behalve de pijn van het vallen ook andere pijn is. Die ander pijn kent allerlei gradaties van teleurstelling tot hevig verdriet en je down voelen:
Lees verder

Insteek 3: pijn als beproeving
Soms kun je pijn ook zien als de prijs die je moet betalen om iets te bereiken. Spierpijn hoort een beetje bij sport als je graag de beste wilt zijn. En om te groeien hebben kinderen soms echte groeipijn. Pijn kan iets zijn wat je neemt als prijs voor wat je wilt bereiken of wat je moet “betalen” voor wat je neemt.
Lees meer

Insteek 4: meevoelen, verzachten en troosten
Kinderen willen we zo goed mogelijk beschermen tegen pijn. Pas op, kijk uit… niet te hoog… niet in de boom klimmen… kijk dat journaal nog maar even niet….. Maar kinderen vallen bij het leren lopen, bezeren zich bij het spelen. Gelukkig zijn er pleisters en volwassenen én andere kinderen die hen troosten.
Lees meer

Insteek 5: morele vragen rondom pijn
Het thema “au” biedt ook ruimte voor het verkennen van de morele kant van pijn.
Kan pijn een straf zijn?
Lees meer