Verhalen bij Thema Tijd 

Jodendom:
Psalm 90 Beleef je tijd (#02)
Tijd van je leven (#03)
Alles heeft zijn tijd (#04)

Christendom:
De zaaier (#05)
De twee zusters (#06)

Islam:
Tijd en denken over tijd (#07)
De jongeren in de grot (#08)
Soera 103 (#09)

Hindoeïsme:
Ongeduldige ijdele kluizenaar (#10)

Boeddhisme:
Er is alleen maar NU (#11)

Humanisme en Algemeen:
De vuurtoren (startverhaal) (#01)
De gulle boom (#12)
Een beer kan de was doen (#13)
De lievelingstrui (#14)
The Lion King (#15)

 

Het leven zit vol met onzekerheden, maar één ding weten we heel zeker: je wordt geboren en je gaat een keer dood en daartussen zit ‘tijd’: “De tijd van je leven”. Het geldt voor alle mensen ongeacht religie of cultuur. Tijd is daarmee iets vanzelfsprekends. Probeer je maar eens voor te stellen zonder tijd te leven: lukt dat? Of is het niet eens voor te stellen?

Insteek 1: Tijd van je leven en je leven in de tijd

Het startverhaal De vuurtoren (MB-BB) (#1a) gaat letterlijk over de tijd van het leven. Het verhaal beschrijft de levenstijd van drie generaties vuurtorenbewoners. Zowel het cyclische als het voortgaande aspect van de tijd speelt een rol.

lees verder

Insteek 2: Tijd vraagt om keuzes

De tijd van ons leven hebben we niet gekozen. Gebeurtenissen, verdriet en vreugde overkomen ons in de tijd. Maar hoe gaan we eigenlijk om met de tijd die we gekregen hebben?

lees verder

Insteek 3: De kring van tijd 

Tijd is cyclisch en tijd is progressief. De seizoenen, de stand van de zon, de dag en nacht bepalen voor een groot deel de beleving en daarmee de ordening van de tijd. Ook in religie speelt de ordening van tijd een rol. Deze kan cyclisch zijn of lineair. In een lineaire tijdsbeleving kent de wereld zelf een begin en een eind, is er een geschiedenis en een toekomst.

lees verder

Insteek 4: de juiste tijd, de tijd nemen, iets de tijd geven en geduld

Net de klok kunnen we momenten in de tijd markeren en de objectieve duur van iets omschrijven: 30 minuten, langer dan een uur etc. De ervaring van die tijd is echter voor iedereen verschillende.
lees verder

Insteek 5: eens en ooit  


Eens en ooit zijn twee dubbelzinnige woorden in onze taal. Ze gaan over vroeger en over de toekomst, over later en over wat nog komen gaat. Tegelijkertijd gaan ze over het nu en wat wij te leren hebben of waar we naar toe kunnen bewegen. In 2020 staat dit thema centraal in de Kinderboekenweek (‘En toen…’). De titels die de Kinderboekenweek noemt zijn allemaal bruikbaar voor Lessen Leren Leven en lenen zich goed om levensbeschouwelijke vragen bij te stellen. Je vindt 
hier alle thematitels van 2020. 
lees verder