Verhalen bij wat is pijn?
Prinses op de erwt (#01a)
Pijn in je angel (#01b)

Vindplekken verhalen AU

Wat is pijn?

Pijn is een akelig gevoel. Het is naar, vervelend en het kan je dag of je leven behoorlijk in de war sturen. Elk mens gaat pijn het liefst uit de weg. Maar we weten allemaal dat pijn onvermijdelijk is. Iedereen kent pijn of het nu fysiek, mentaal, in de vorm van een handicap of verdriet is.

Hoewel misschien ongemakkelijk, is het bij uitstek een onderwerp om ervaringen over uit te wisselen, omdat pijn niet altijd door iedereen hetzelfde ervaren wordt. Zoals de prinses in het startverhaal die lijdt onder de pijn van de erwt in haar bed, Prinses op de erwt (#01a). Voelt zij het echt en zegt die gevoeligheid iets over wie zij is? Kan een ander beoordelen of je pijn hebt? Hoe stoer is het eigenlijk als je zegt nergens last van te hebben? Of neem het verhaal van Toon Tellegen Pijn in je angel (#01b.) waarin verschillende dieren het concept pijn met elkaar bespreken en de Mier pijn onzin vindt.

Tip
Tranenthee, uit ‘Bij uil thuis van Arnold Lobel is ook een prachtig verhaal in bovenstaande context en gaat over je emoties laten gaan, mogen huilen.

Vragen bij wat is pijn?

  • Heb je wel eens pijn?
  • Wat gebeurt er als je pijn hebt?
  • Wat voel je dan en hoe erg is het?
  • Waarom is pijn soms erg en soms minder erg?
  • Kan een ander beoordelen of je pijn hebt?
  • Hoe stoer is het eigenlijk als je zegt nergens last van te hebben?

 

Downloads bij het thema AU
Ouderbief thema AU (pdf)
Toelichting thema Au (pdf)