Verhalen bij Decemberverhalen

Wat we zo graag zouden willen hebben (#12)
De koning en de koffieboon
Een kind van vlees en bloed
De jongen (kerstverhaal)
Legende van Sint Nicolaas
Wensen en sterren

 

Wensen in de decembertijd

Sinterklaas kun je mooi verbinden aan wens. Het gedicht Wat we zo graag zouden willen, Sinterklaas (#12) laat een licht schijnen op alle niet-materiële wensen van kinderen. In de verhalen over Sinterklaas komt hij naar voren als een heilige voor wie geven, het in vervulling laten gaan van de wensen van anderen, een tweede natuur was.
Op welke manier kinderen ook meedoen aan deze traditie; het is mooi als dat centraal staat: het genieten van kinderen die iets krijgen, maar zeker ook het genieten van het geven. In de bovenbouw komt dit aspect ook in beeld. Zo kun je bespreken hoe de lol van het lootjes trekken ook zit in hoe leuk het is voor jezelf als je een wens van een ander in vervulling kan laten gaan.
Het christelijke kerstverhaal kun je vertellen vanuit het perspectief van wens: met de geboorte van Jezus komt de wens voor en de hoop op een betere wereld een stap dichterbij. Het verhaal van een kindje dat in een stal geboren is niet alleen inspirerend voor christenen. Ook anderen kunnen in dat weerloze baby’tje een – symbolische – belofte voor een betere wereld zien. De christelijke verhalen rondom kerst kunnen vanuit deze universele invalshoek: (het verlangen naar een betere wereld) dan ook prima besproken worden op een openbare school.

 

Vragen bij Wensen in de decembertijd

 

 

Downloads bij het thema Wens