Verhalen insteek 3 Zo buiten, zo binnen: Een rein lichaam, een reine geest

Rituele wassingen (#05)

 

Insteek 3: Zo buiten, zo binnen: Een rein lichaam, een reine geest 

In veel religies is reinheid en zuiverheid van het lichaam belangrijk, met name als je in aanraking komt met een heilig ritueel of heilige plek. Het verhaal Rituele wassingen (#05) gaat hier op in. In #05.1 vind je meer toelichting over dit aspect van de islam. In andere godsdiensten zie je rituelen als baden in de Ganges en dopen in de christelijke kerk. In deze religies wordt het lichaam gezien als huis voor de ziel of de geest, en dat moet rein zijn, zoals de ziel zelf zuiver is.

Naast deze grotere rituelen heb je ook kleinere rituelen die het ‘reinigen’ symboliseren. Deze rituelen, bv. een kruisje slaan met heilig water zorgen voor de overgang van het alledaagse naar iets heiligs of reins.
Het gaat erom de dingen die een schoon gemoed in de weg staan los te laten. De biecht is daar ook een mooi voorbeeld van. Tijdens de biecht kun je je hart of gemoed luchten en zaken die zwaar wegen loslaten zodat je weer lichter, schoner door het leven kunt. Je hart luchten is ook een vorm van ‘reinigen’.

Leuke tip van een Aves juf: laat de kinderen zaken die ze los willen laten op wateroplosbaar papier schrijven. En laat hen dat vervolgens in stilte, met een mooi muziekje op de achtergrond, in het water oplossen.

Vragen bij Zo buiten, zo binnen: Een rein lichaam, een reine geest 

  • Heb je wel eens bijzondere gelegenheden of bijzondere momenten waarop je extra ‘schoon’ wilt zijn?
  • Hoe voel jij je na een douche? Hoe voelt een schoon lijf?
  • Wat is dat je ritueel wassen of je klaar maken voor een belangrijk moment (ritueel moment)? Ken je mensen die dat doen of heb je het zelf wel eens meegemaakt?
  • Kun je je ook van binnen schoon voelen? Hoe kan dat? Hoe zou dat voelen? Wat moet je ervoor doen?
  • Het schoonmaken met water is in veel geloven een metafoor voor je ontdoen van de beslommeringen van de dag, je maakt als het ware je gedachten leeg. Zo’n overgangsritueel helpt daarbij. Wat zou jij willen ‘schoonmaken’?
  • Kun je je ziel wassen / schoonmaken / poetsen?
  • Heb je tips voor een reine ziel?
  • Is het lichaam een huis voor de ziel?
  • Is een ‘schoon binnenste’ nuttig?